Monday, 4 June 2018 0 CoReTaN sI cOmEl

Magic word

Assalamualaikum..
Harini super duper tired..
Sebab terlepas sahur..
Actually sahur memang masak dah siap2 sebelum tidur.. tapi tah mengapa tak sedar langsung pagi tadi.. sedar je dah nak azan subuh.. sempat teguk air je.. 😥😥

Rasa bersalah dekat Husband sebab jenis yang memang sahur wajib.. Dan mesti makan nasi..
Plus beliau kurang sihat.. Dah few days dah kurang sihat..

Bangun pg melayan anak-anak & keluar pergi pos barang.. teman encik suami sebab dia tak sihat.. risau pulakkan pergi sorang-sorang..

Balik sambung masak untuk makan tengahari anak- anak..
Menyambil kemas bilik stor & bilik tengah sebab esok mama nak datang..

Bagi makan anak-anak sambung mengemas & sental 2 bilik air sambil goreng kentang n rebua nasi impit.. sebab husband nak makan soto+ begedil..

Ikutkan memang tak larat dengan mek zara yang kurang makan nasi.. asyik nak ngempeng.. digagahkan juga sebab encik suami nak makan sebab sejak tak sihat kurang selera makan.. maka risau la kan kita sebagai isteri ni..

Klentang klentung pukul 7 masih dekat dapur .. tak siap lagi makanan buka.. anak-anak pun dah siap mandi & makan malam awal-awal..

Tengah buat kerja encik suami datang .. pelok & ckp 'sorry abang tak dapat tolong sayang' automatically energy recharge..

Betul la kita surirumah ni tak harap balasan yang lain-lain.. dapat ucapan sorry, thanks tu pun dah cukup .. lagi-lagi dapat suami yang memahami..
Lagi dengan kerja rumah yang tak pernah habis ni kan..

Semoga kuat ya wahee.. anak baru dua..
Percaya & redha. InsyaAllah ada hikmah nya..

K.la nak tidur.. takut tak sedar lagi.. huhu..

Nota kaki : para suami hargailah isteri anda..

Nota kaki lagi : thanks encik suami yang memahami.. me love you so much..

Friday, 11 May 2018 0 CoReTaN sI cOmEl

Zarif mula tidur lewat..

Assalamualaikum

Pergh tadi panjang dah tulis.. akan tetapi tetiba blank & hilang.
Draft pun kosong..😩😩

Okay tak apa umi cerita semula.
Lately ni zarif sangat la susah tidur.
Tidur sangat lewat .
Semalam pun menghmpiri pukul 1 pagi.

Setakat ni layan lagi.
Tapi setelah berfikir panjang.
Tak boleh jadi.
Kena jugak train semula zarif tidur awal.

Harini 9.30 masuk bilik lepas umi tidurkan zara. Both kena umi tidurkan. Jadi nak serentak tidur payah la sikit.

Dengan nekad, malam ni kalau zarif tidur lambat. Hantar keluar & tutup pintu bilik.

Memang dijangkakan zarif tak tidur lepas habis susu.
Sambung main & bising.

Jadi umi mintak abah angkat zarif keluar. Tutup pintu. ( Macam kejam kan.. tapi terpaksa.lain anak lain ragam.lain cara didik.please take note k.)

Dah letak luar memang dijangkakan zarif akan mengamuk.
Habis mainan bersepah.
ABC didinding di koyak.
Menangis kuat ketuk pintu.

Abah dah risau.
Umi bajet cool padahal risau jugak.. 😅

Umi terus minta abah buat susu and angkat zarif masuk tidurkan atas katil.Dengan harapan akan tidur la anak soleh tu kan.

Tapi habis susu segar & sambung main.
Masih sabar lagi.
Umi keluar basuh botol susu yang zarif dah habiskan.
Zarif masih nak main.
Kali ni umi pulak angkat keluar.
Umi menjangkakan zarif akan mengamuk macam tadi.

Tiba-tiba senyap.
Umi dah cuak.
Cecepat kejut abah yang tertidur.
Sebab zara bangun nak susu.
Jadi umi tak boleh tinggal.
Karang dedua nangis.
Parah.

Bila tengok rupanya dia masuk stor.
Nak keluar kan sepahkan barang dalam stor.

Abah angkat.letak zarif atas katil
Zarif pn tak bergerak & try untuk tidur.

Umi pun pejam mata..
Dengan harapan zarif pun cuba untuk tidur.

Selepas kurang 10 minit.
Umi dengar ada yang ketuk-ketuk bekas susu.
Rupanya zarif nak susu.
Umi bangun & buatkan susu.
Baringkan & bagi susu.

Akhirnya tertidur la zarif sebelum jam 11 malam.

Alhamdulillah untuk harini.

Zarif dah tidur perut umi plak sakit.
Isi perut & now nak tidur.

Selamat malam!
Moga bangun jam 4.30 pagi.

Lots a love,
Umi zara zarif.
Sabtu,12 Mei 2018,12:14

0 CoReTaN sI cOmEl

Bersalin Anak kedua

Hohoho..
Dah nak 8 bulan pun bersalin..
Second baby girl.
Nor Aqilah Zara binti Muhamad Akbar
Lahir pada pagi 24 September 2017.
Pada jam 8.18 pagi dengan berat 3.1kg

Thursday, 19 January 2017 0 CoReTaN sI cOmEl

Riak

Assalamualaikum..  Hai uolss..  Bersawang gilos kan blog..  Busy amat.. Plus mood berblog pun tak ada.. Huhu..

Ceh..  Tetiba now ada mood pulak kan.. 
Tadi terbaca artikel tentang riak menunjuk-nunjuk life kat facebook beli apa. Pergi melancong.. 

Entah..  Bagi wahee tak ambik kisah pun.   Jujurnya memang suka sangat tengok update kawan-kawan berjalan ke sana kemari..  Beli barang branded update..  Seriously memang tak kisah..  Tak ambik port langsung..  Kadang-kadang boleh buat kita rasa termotivate untuk lebih berusaha kan.. 

Cuma tadi ada yang repost that artikel and bercakap update tentang anak juga riak untuk  menunjuk.. 

Erm..  Dulu husband pernah minta jangan update pasal anak kesian pada yang belum ada rezeki..  But then family jauh pula tertanya-tanya nak tengok perkembangan baby kita kan..  So wahee rasa tak salah pun update kan..  Macam atuk nenek semua jauh kan..  Atleast ada yang balik boleh la buka facebook tengok even mom in law pun banyak tahu perkembangan baby melalui facebook..  Actually  memudahkan la sebenarnya kan.. 

Dan wahee dulu belum ada baby pun suka tengok baby kawan-kawan..  Setiap kali tengok setiap kali  tu la doa..  Seronok sangat tengok gelagat dorang semua..  Kadang-kadang kalau dorang jarang update jadi rindu tau.. 

So moral of the story sangka baik-baik,  fikir yang baik-baik..  Tukang repost tu pun yang kata upload gambar baby dikata riak..  Upload cerita beli handbag luar negara tu apa ya?  Sorry kalau terasa ya..  Kita ni kena bersangka baik dengan orang baru la orang sangka baik dengan  kita..  Hidup pun tenang..  Tak ada la hasad dengki..  Nak bergaduh difacebook bagai kan..  If tak suka just unfriend.. Simple kan.. 

Itu just pendapat wahee  la..  Lain orang lain pendapatkan..  Wahee suka tengok  update  kawan-kawan..  Kadang-kadang  terhibur.. Hilang rasa rindu pada kawan-kawan..lagi dah kahwin &  pindah ikut suami.. Susahkan sikit nak jumpa..  Camtu la salah satu cara bagi kita tak lupa  kawan-kawan kita.. 

Till then,  Nanti wahee update lagi k.. Thanks singgah blog wahee.. 

 
;