Thursday, 19 January 2017 0 CoReTaN sI cOmEl

Riak

Assalamualaikum..  Hai uolss..  Bersawang gilos kan blog..  Busy amat.. Plus mood berblog pun tak ada.. Huhu..

Ceh..  Tetiba now ada mood pulak kan.. 
Tadi terbaca artikel tentang riak menunjuk-nunjuk life kat facebook beli apa. Pergi melancong.. 

Entah..  Bagi wahee tak ambik kisah pun.   Jujurnya memang suka sangat tengok update kawan-kawan berjalan ke sana kemari..  Beli barang branded update..  Seriously memang tak kisah..  Tak ambik port langsung..  Kadang-kadang boleh buat kita rasa termotivate untuk lebih berusaha kan.. 

Cuma tadi ada yang repost that artikel and bercakap update tentang anak juga riak untuk  menunjuk.. 

Erm..  Dulu husband pernah minta jangan update pasal anak kesian pada yang belum ada rezeki..  But then family jauh pula tertanya-tanya nak tengok perkembangan baby kita kan..  So wahee rasa tak salah pun update kan..  Macam atuk nenek semua jauh kan..  Atleast ada yang balik boleh la buka facebook tengok even mom in law pun banyak tahu perkembangan baby melalui facebook..  Actually  memudahkan la sebenarnya kan.. 

Dan wahee dulu belum ada baby pun suka tengok baby kawan-kawan..  Setiap kali tengok setiap kali  tu la doa..  Seronok sangat tengok gelagat dorang semua..  Kadang-kadang kalau dorang jarang update jadi rindu tau.. 

So moral of the story sangka baik-baik,  fikir yang baik-baik..  Tukang repost tu pun yang kata upload gambar baby dikata riak..  Upload cerita beli handbag luar negara tu apa ya?  Sorry kalau terasa ya..  Kita ni kena bersangka baik dengan orang baru la orang sangka baik dengan  kita..  Hidup pun tenang..  Tak ada la hasad dengki..  Nak bergaduh difacebook bagai kan..  If tak suka just unfriend.. Simple kan.. 

Itu just pendapat wahee  la..  Lain orang lain pendapatkan..  Wahee suka tengok  update  kawan-kawan..  Kadang-kadang  terhibur.. Hilang rasa rindu pada kawan-kawan..lagi dah kahwin &  pindah ikut suami.. Susahkan sikit nak jumpa..  Camtu la salah satu cara bagi kita tak lupa  kawan-kawan kita.. 

Till then,  Nanti wahee update lagi k.. Thanks singgah blog wahee.. 

Monday, 29 August 2016 0 CoReTaN sI cOmEl

Bersalin anak pertama..

Assalamualaikum...
hai uolls..tak tahu la kan ada yang baca ke tidak.. hahaha
fuh bersawang.. last post tahun lepas rasanya.. kahkah..
Acah-acah nak merajinkan diri balik..padahal kemain kena curi masa sekarang..

okay..back to topic.. erm.. wahee dah selamat dah bersalin anak pertama pada 05.04.2015. Melahirkan seorang baby boy dengan berat 2.51kg pada 39 weeks pregnancy dan dinamakan Muhammad Aqil Zarif Bin Muhamad Akbar...*tolong jangan kecam bahasa rojak sis k.

**ciss baru perasan entry ni kat draft.. Tak terpost rupanya..  Hahaha

Thursday, 31 December 2015 0 CoReTaN sI cOmEl

Penghujung 2015

Assalamualaikum..  fuh.. bersawang blog..  sedar gak sedar 2015 dah smpai ke penghujungnya.. 

2015 yang sangat mencabar &  menduga..  tapi Alhamdulillah dikurniakan nikmat yang paling bermakna..  Harta yang paling bernilai.. Janji Alllah itu pasti..  jika kita sabar  menempuh dugaannya pasti ada ganjarannya..

Semoga tahun 2016 menjadikan kita lebih baik.. menjadikan kehidupan kita lebih baik..

Sunday, 5 July 2015 0 CoReTaN sI cOmEl

Tak payah balik kg, jimat belanja?

Hai..  lama tak mengomel..  tapi aduhai.. semakin hari muak &  menyampah dengan kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan akibat kos sara hidup yang makin meningkat.

To be honest langsung & 100% tak boleh terima kenyataan 'tak payah balik kampung dapat kurangkan bajet'

Eh hello,  balik jumpa parents,  bahagian ibu bapa tu salah satu penarik rezeki tau.
Kenyataan yang tak logik tu..  x fikir ke yang tak semua orang lg senang,  yang jauh pn mmg raya la dorang balik tau.  betapa dorang nak sangat balik kg jumpa keluarga  semua kan..

Bercakap dengan tak merasa susah &  keperitan hidup orang lain memang la kan..  tak berfikir panjang.. 

Esok-esok & hari mendatang anak cucu kau tak balik jumpa kau baru ko tahu.. tak beragak nak keluarkan kenyataan.  kau tak rasa susah boleh la keluar kenyataan macam tu kan.

Cuba fikir orang yang hidup di perantauan. time - time macam ni la nak balik lepas kan rindilu dekat keluarga.

Hidup kita ni jangan terlalu angkuh.  nikmat tu kalau Allah nak tarik anytime tau! buka  nak mendoakan yang bukan-bukan tapi cuba la difikirkan.. bukan semua orang senang.  kalau semua rakyat Malaysia ni senang tak ada la bersamamu tu kan?  Nak mintak bantuan pun susah..

Sepatutnya membantu mengurangkan kadar kemiskinan bukan menambah.. bila nak maju macam tu..  bila ditegur. bila rakyat bersuara dikatakan tidak bersyukur..

k. la.. membebel lak subuh ni.. akibat terlalu geram.. huhu.

till then,
Farah wahida

 
;